Offerte aanvragen

+32 (0) 488 86 77 65

Offerte aanvragen

+32 (0) 488 86 77 65

Sur La Iri krijgt media-aandacht

april
2022

Thomas De Sterck

De voorbije maanden is ons verhaal over regeneratieve reizen door de pers opgepikt. We hebben een paar mooie passages gebundeld:

WEEKEND KNACK - Door regeneratief te reizen laat je de bestemming beter achter

De Belgische reisorganisatie Sur La Iri wil alleen reizen aanbieden die de bestemmingen beter maken. Zaakvoerder Thomas De Sterck vertelt hoe ze dat doen en legt uit dat toerisme niet slecht hoeft te zijn voor de natuur. Sterker nog: toerisme kan de natuur versterken.

Is het puur vanuit de natuur en de dieren bekeken niet beter als er helemaal geen toeristen komen?
De Sterck: Als er helemaal geen toeristen naar natuurgebieden zouden gaan, verliezen ze een deel van hun bestaansrecht. Als er bijvoorbeeld geen enkele toerist meer naar de Serengeti zou gaan, zouden heel veel inkomsten en jobs in de omgeving verdwijnen. De kans bestaat dat hierdoor armoede ontstaat en dat kan mensen aanzetten tot stropen en tot het verbouwen in ongerepte natuurgebieden waarbij wilde dieren verjaagd zullen worden. In die optiek is reizen een goede manier om de natuur in stand te houden. Maar dat moet wel op een goede en duurzame manier gebeuren. Massatoerisme is eender waar ter wereld gewoon slecht.

DE MORGEN MAGAZINE - Op safari en tegelijk natuurherstel steunen? Dat kan dankzij ‘regeneratief reizen’

Vink je bucketlist af zonder vliegschaamte en herstel mee de natuur met een safaritrip.

Is verantwoord reizen eigenlijk wel mogelijk?
“We moeten vooral beter en bewuster reizen. Thuisblijven is zeker niet de oplossing. De inkomsten uit toerisme zijn nu eenmaal nodig om de nationale parken te beheren. Bovendien betekenen meer bezoekers ook minder stropers. Het blijft zoeken naar het juiste evenwicht.

FEELING – Afrika-reis met impact

Het Belgische Sur La Iri organiseert reizen die de bestemming beter achterlaten. Het reisbureau organiseert al sinds 2017 vakanties naar elf Afrikaanse landen, waaronder Zambia, Zimbabwe, Kenia, Botswana, Zuid-Afrika en Namibië maar ook Myanmar en Oezbekistan horen tot de mogelijkheden. “Elke reis die wij uitwerken, heeft een blijvende, positieve impact op mens én natuur,” klinkt het bij Thomas De Sterck, de Vlaamse oprichter van Sur La Iri. “Met deze ‘regeneratieve’ reizen gaan we nog verder dan andere spelers op de markt.” 

GVA – Sur La Iri biedt Afrikareizen aan die blijvende impact op mens en natuur hebben

“Onze filosofie is eenvoudig. We willen dat onze reizen ‘regeneratieve’ reizen zijn. Dit betekent dat elke reis een duidelijke positieve impact – zeg maar een herstellend effect – moet achterlaten. Dit doen we op meerdere fronten. Onze bedrijfswinst gaat naar een beloftevol natuurproject in Afrika. Zowel de plaatselijke gemeenschap, de wilde dieren en de natuur moeten daar beter van worden en blijven. Heel wat andere spelers zetten in op een duurzaam reisaanbod, maar wij willen een stap verder gaan. We willen dat de huidige situatie beter wordt en niet op een status quo blijft staan.”


Wil je enkele van deze artikels volledig lezen? Klik dan op een van volgende links: Weekend KnackDe Morgen MagazineTrendsFeeling – HLN – GVA – Travel Tomorrow

Jouw reis op maat?

Neem contact met ons op voor meer informatie.