Offerte aanvragen

+32 (0) 488 86 77 65

Offerte aanvragen

+32 (0) 488 86 77 65

Hoe kom je met betere foto’s van vakantie terug? (artikel)

april
2018

Thomas De Sterck

Als reisfotograaf krijg ik regelmatig de vraag: hoe kom ik met betere foto’s van vakantie terug?

We willen geen snapshots maken, maar het karakter en de sfeer van die geweldige plek juist vastleggen. Voor onszelf, meer nog dan voor de thuisblijver, om zo de herinnering terug te halen van de streling van de wind in de luchtballon, het gebulder van de Grote Migratie, je eerste aanblik – oog in oog – met een laagland- of een berggorilla, of de intense voldoening van een wandelsafari in de Okavangodelta. Om dit te doen, moeten we bewust denken, voelen en kijken wanneer we op pad gaan om foto's te maken.

Hoe je dat doet? Helaas is er geen eenduidig antwoord. Veel hangt af van een heel aantal factoren, bijvoorbeeld:

-         Hoeveel fotografiekennis heb al?

-         Hoe is je reis ingedeeld? Heb je de mogelijkheid / tijd om bijzondere foto’s te nemen?

-         Wat vind jij een mooie foto?

Tips en ‘regels’ voor betere reisfoto’s

1.   Ken je fotomateriaal

Het materiaal speelt een rol, ja, maar is niet de belangrijkste factor in reisfotografie. Leer vooral je toestel kennen zodat je op het juiste moment klaar bent voor die éne foto. Foto’s zijn momentopnames en het is zonde om dat moment te ‘verliezen’ als je je toestel niet goed weet te gebruiken.

2.   Pas je tempo aan

Neem de tijd als je op een bijzondere plek bent. Geduld is een deugd! Zeker als je op safari bent, laat de dieren tot bij jou komen, dan zijn ze meer op hun gemak en vluchten ze minder snel. De natuur is onvoorspelbaar, laat je verrassen! Als je in steden bent, in een menselijke omgeving, neem ook daar de nodige tijd om eerst te praten met de mensen (en vraag toestemming voor een foto) en neem de sfeer van de omgeving op vooraleer je begint te klikken. Onbewust zal je ‘reisverhaal’ nadien in je foto’s terug te vinden zijn.

3.   Kies hét moment zorgvuldig

Het beste licht is bij zonsopgang en vlak voor zonsondergang. Een oude waarheid die nog steeds geldt. En tegelijk is dit het deel van de dag waarop dieren het actiefst zijn en het luipaard naar / uit zijn schuilplaats gaat / komt. Kijk ook welke lokale feesten er zijn en stem je uitstap daarop af. Meer mensen en veel (kleurrijke) activiteiten brengen veel bij aan het beeld, en vooral ook het verhaal op je foto.

4.   Wees voorzichtig!

Zorg ervoor dat je fotomateriaal in goede staat is en blijft. Zorg voor extra batterijen, want op safari is het niet altijd mogelijk om je batterijen op te laden. En vermijd zoveel mogelijk stof en vocht (kan een probleem zijn in tropische gebieden waar je rugzak vlakbij een airco in de wagen gestaan heeft en het temperatuurverschil voor condens op de lans zorgt). En neem wat ondersteunende items mee zoals een bean bag (zak gevuld met bonen om op te kunnen steunen) of een statief (voor landschappen en nachtelijke beelden).

5.   Leer de leeuwen (en andere onderwerpen) kennen

Dieren leven en bewegen volgens eeuwenoude patronen en zijn grotendeels ‘voorspelbaar’, een goede gids is hierbij van grote waarde. Zo is het ook essentieel om de gebruiken en tradities van een plaats te begrijpen. Ten eerste wil je er zeker van zijn dat je handelt op een manier die niet grof of beledigend is terwijl je daar bent. Zodra je je thuis voelt in een omgeving ga je spontaan beter fotograferen.

6.   Stap van het bekende pad af

De enige manier om het ritme van het leven op een plek te ontdekken, en dus uitvinden wat je moet fotograferen, is door het te ervaren. Wandel door steegjes. Zit in cafés en kijk hoe het leven voorbijgaat. Eet niet in de tourist trap, maar waar de lokale bevolking eet. Wandel gewoon door een straat en zie waar het naartoe gaat. Kijk rond de bochten, over de opgangen. Verlaat de menigte. Je zal merken dat als je weggaat van de toeristen en toeristische sites, weg van wat vertrouwd is, het veel gemakkelijker is om je aan te passen aan het ritme van een plek.

Hoe zorgt Sur La Iri voor jouw allerbeste reisfoto’s?

-         Wij kennen de beste photography hides in Afrika, verborgen plaatsen in de natuur waar je dicht bij de dieren kan komen.

-         Op verschillende bestemmingen kunnen wij een topfotograaf als privégids voor je regelen. Hij/zij deelt zijn eigen tips & tricks, on the spot, daar waar de actie is!

-         Als fotografie voor jouw reis écht belangrijk is, dan stippelen wij een route met je uit waarbij we rekening houden met de rijrichting (denk aan een selfdrive in Zuid-Afrika waarbij je niet tegen de zon inrijdt), het moment waarbij je hoogtepunten wil bezichtigen (bij zonsopgang in Sossusvlei zijn bijvoorbeeld) en goede gidsen voorzien waarbij de kans op een prachtfoto van jouw favoriet dier gemaximaliseerd worden (olifanten van dichtbij op een wandelsafari in Botswana).

Jouw reis op maat?

Neem contact met ons op voor meer informatie.