Offerte aanvragen

+32 (0) 488 86 77 65

Offerte aanvragen

+32 (0) 488 86 77 65

Oezbekistan - Reis langs de Zijderoute en verder (review)

juli
2018

Eddy Neefs, Saskia Vercauteren en Lore Neefs

“Wat is er in vredesnaam in Oezbekistan te beleven?” is de vraag die ons het meest werd (en wordt) gesteld. Oezbekistan, en bij uitbreiding heel Centraal-Azië, is vrij onbekend bij de meeste mensen. Dat was het ook bij ons. Tot we erover struikelden op Thomas zijn website bij Sur La Iri. Ondertussen kennen we het antwoord op de vraag: “Heel veel.”

Onze reis door Oezbekistan, dat te paard ligt (of eerder te kameel) op de oude Zijderoute tussen het Verre Oosten en onze eigen contreien, is er één die ons lang zal bijblijven. We deden ze in juli, en dan is het er misschien net iets te warm, maar ze was onvergetelijk. De eerste reden daarvoor is duidelijk: de oude steden op de Zijderoute, Xhiva, Buchara, Samarkand, doen je wegdromen naar de sprookjes uit 1001 nachten. Azuurblauwe koepels, sierlijke minaretten, majestueuze madrassahs (islamscholen), moskeeën van glazuur, … De architectuur is uniek. De tweede reden is de bijzondere geschiedenis van het land, een mix tussen het rijke, soms wrede verleden van kahns, sultans en emirs, en de onderkoelde restanten uit het Sovjet-tijdperk die je vooral in Tashkent duidelijk herkent. De derde reden zijn de hartelijke mensen, een mengeling van Oezbeken, Tadjieken, Kazakken en Russen, steeds bereid om te helpen, trots op hun veilige land.

De reis die Sur La Iri voorschotelde, liet ons proeven van al het goede wat Oezbekistan te bieden heeft. Geen enkele valse noot, alles tot in de puntjes georganiseerd. Goede gidsen, vaardige chauffeurs, en afwisseling. Tussen de meer culturele stadsbezoeken werden een drietal boeiende “safari’s” ingepland. Een tweedaagse trip per 4x4 naar het wegkwijnende Aralmeer, overnachten in yurts en rijden op kamelen in de Kyzylkumwoestijn, een verblijf in een gastgezin, weg van de beschaving, in het Nurata-gebergte.

Het zijn de details die een reis perfect maken. Om ze te kennen moet je zelf naar daar. Met Sur La Iri. Het loont heel zeker de moeite. Bedankt Thomas. Bedankt Sur La Iri.

Jouw reis op maat?

Neem contact met ons op voor meer informatie.